Minister geeft goedkeuring voor fusie

De fusie van AlleeWonen en Woonstichting Etten-Leur (WEL) komt steeds dichterbij. Zeker nu de minister goedkeuring heeft gegeven aan de fusieplannen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het traject om per 1 januari 2018 te fuseren. De Ondernemingsraden brengen nog een advies uit en beide corporaties zijn nog in gesprek met de vakbonden over een sociaal plan.

Bestuurders Tonny van de Ven en Karo van Dongen geven aan dat de goedkeuring van de minister een belangrijke mijlpaal is. “Alle voorbereidingen kunnen nu verdere invulling krijgen, zoals het inrichten van de nieuwe organisatie. Eerder gaven de betrokken gemeenten en de drie huurdersorganisaties groen licht voor onze fusie. Er komt veel bij kijken; een fusie moet je zorgvuldig voorbereiden. Daar sorteren we al langere tijd samen op voor. Maar nu we dit positieve bericht gekregen hebben, kunnen we er écht voor gaan. Onze huurders merken dit vanaf april 2018, dan treden we als één corporatie naar buiten.”
 
Nieuwe corporatienaam
Eind augustus vroegen we aan onze huurders en medewerkers om mee te denken over de nieuwe corporatienaam. Ze toonden ruime betrokkenheid. Want de vraag werd beantwoord met bijna 500 suggesties! Veel ideeën kwamen voort uit lettercombinaties (van de twee corporaties of Breda-Etten-Leur-Roosendaal). Ook ontvingen we namen, gelieerd aan het ‘wonen’. Anderen zochten het antwoord in de verbinding tussen de steden of samenwerking. Een jury, geformeerd vanuit de drie huurdersorganisaties en de twee corporaties, bracht dit enorme aantal terug naar een shortlist met voorkeursnamen. De bestuurders maken tenslotte een definitieve keuze.
 
Winst voor huurders en gemeenten
Woonstichting Etten-Leur en AlleeWonen werken al langere tijd samen. Een fusie kent meerdere voordelen. Zo leidt fuseren tot aanzienlijke besparingen. Daarnaast geeft het ook meer toekomstbestendigheid én investeringskracht. De ‘winst’ hiervan gaat naar de huurders en gemeenten. Over de manier waarop dit gebeurt, zijn de huurdersorganisaties en gemeenten intensief bevraagd. Ze willen het beste voor hun huurders en hebben per gemeente verschillende keuzes gemaakt die ten goede komen aan de huurders. De fusiecorporatie gebruikt het besparingsgeld bijvoorbeeld om huurverhoging te matigen, meer nieuwe woningen te bouwen en meer woningen energiezuinig te maken. 
 
WEL en AlleeWonen hebben met de huurdersverenigingen en gemeenten afspraken gemaakt over de prestaties van deze nieuwe corporatie. Binnenkort is het zover om dat waar te gaan maken.
 
taart
 

Uitgelicht

Ik heb een vraag