Ik woon in Waterland of in De Bloemschevaert

Hier vindt u alle informatie van AlleeWonen Energiebedrijf specifiek voor bewoners van Waterland en Bloemschevaert.

Warmte & koude

Waterland en Bloemschevaert zijn voorzien van een collectief, duurzaam energiesysteem waarop alle woningen zijn aangesloten. Deze installatie verwarmt in de winter, geeft koeling in de zomer en zorgt voor het warm water in uw woning. Dit gebeurt via een Warmte Koude Opslag- installatie, kortweg WKO.

WKO – hoe werkt dat?

In de winter is er een overschot aan kou, die in de zomer goed gebruikt kan worden voor koeling. De zomerzon levert op haar beurt warmte, die in de winter gebruikt kan worden voor warmte. Bij deze installatie wordt de bodem gebruikt als een soort accu om deze koude en warmte op te slaan. Een WKO installatie zorgt op deze manier voor een gelijkmatige aangename temperatuur in winter én zomer.

Lager energieverbruik

Door de toepassing van bodemwarmte is minder energie nodig voor het produceren van warmte dan met een HR gasketel. Bovendien is uw woning goed geïsoleerd. Er wordt dus minder CO2 uitgestoten door de WKO installatie. Omdat er minder energie nodig is om uw appartement te verwarmen of koelen, heeft u ook minder last van de prijsstijgingen van de energie. Uw energierekening stijgt minder hard dan in het geval van een HR gasketel.

Verwarming, koeling & warm tapwater

Het duurzame energiesysteem voorziet uw woning van verwarming, koeling en van warm tapwater.

Leveringsovereenkomst

Het duurzame energiesysteem is eigendom van AlleeWonen Energiebedrijf. U sluit een leveringsovereenkomst af met dit energiebedrijf voor de levering van uw verwarming, koeling en warm tapwater.

Kosten & voorschot

Alle bewoners betalen aan AlleeWonen Energiebedrijf voor het werkelijke verbruik aan warmte in GigaJoule en warm water in m3. Ook wordt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de WKO installatie in rekening gebracht. Alle tarieven voldoen aan de eisen die staan in de Warmtewet. Het uitgangspunt is dat u nooit meer betaalt dan de kosten die u normaal gesproken in de gassituatie zou betalen. Stijgen de gasprijzen dan neemt het voordeel van de WKO installatie toe omdat er minder energie nodig is. U betaalt net als bij een ander energiebedrijf elke maand een voorschot. Het voorschottarief wordt vastgesteld als u in de woning komt wonen. De actuele tarieven vindt u hier. Het voorschot wordt elke maand automatisch in rekening gebracht door AlleeWonen Energiebedrijf.

Afrekening

Aan het begin van het nieuwe jaar wordt gekeken wat uw werkelijke verbruik was. Vervolgens ontvangt u het teveel betaalde bedrag terug. Heeft u meer heeft verbruikt dan moet u uiteraard bijbetalen. Dit is ook het moment dat uw voorschotbedrag kan worden aangepast.

Elektriciteit & koud water

Uw elektriciteitsrekening betaalt u aan een leverancier die u zelf kan kiezen, zoals bijvoorbeeld Essent of GreenChoice. Het koude water dat u gebruikt, wordt in rekening gebracht door Brabant Water.

Geen gas

De woningen worden verwarmd door een vloerverwarmingssysteem. Omdat u bent aangesloten op een collectief warmtesysteem heeft u geen eigen ketel in de woning. Daardoor is er ook geen gas in de woning aanwezig. U kookt dus elektrisch.

Verwarmen

De woningen worden verwarmd door middel van een laag temperatuur vloerverwarming. De vloerverwarming is energiezuinig en verhoogd het comfort. Vloerverwarming verwarmt de ruimte gelijkmatig waardoor het snel behaaglijk is. Met laag temperatuur vloerverwarming wordt het nooit echt heet binnen. Daarom kunt u het niet ‘even snel’ een paar graden warmer stoken. Sterker nog, u kunt de verwarming het beste altijd op dezelfde temperatuur laten staan. Dus ook ’s nachts of als u een weekend weg gaat. Gelijkmatig continu verwarmen kost minder energie dan steeds opnieuw opwarmen.

Als u voor langere tijd op vakantie gaat, kan de temperatuur eventueel wel wat lager. Houd er dan wel rekening mee dat het bij terugkomst enkele uren duurt voor uw huis weer op temperatuur is. Het vloerverwarmingssysteem werkt met relatief lage temperaturen. Hierdoor komen de gewenste temperatuursveranderingen langzamer tot stand.

Koelen

In de zomer kunt u uw woningen enkele graden koeler maken ten opzichte van de buitentemperatuur. Dit gebeurt door het koude water dat door de leidingen stroomt. De koeling kunt u niet vergelijken met airconditioning. Het effect van de koeling is een beperkte verlaging van de temperatuur in de woning ten opzichte van de buitentemperatuur. U betaalt voor deze koeling een vast bedrag per maand aan aansluitkosten. De verbruikskosten voor koeling worden niet in rekening gebracht. Het koelen van uw woning is aan te bevelen, omdat het systeem dan een betere prestatie levert.

Vloerbedekking

Uw woning wordt verwarmd en gekoeld via de vloer. Daarom is het belangrijk een vloerbedekking te kiezen die de warmte en koelte goed doorgeeft. Niet alle soorten vloerbedekking zijn daar geschikt voor. Als de warmteweerstand (Rc) minder is dan 0,09 m2 K/W, is de vloerbedekking wel geschikt. Vraag daarom altijd aan uw leverancier hoe hoog de Rc-waarde van de vloerbedekking is.
Kies voor een (harde) vloer met een lage isolatiewaarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter. Dan kan de vloerverwarming optimaal verwarmen en koelen. Wij raden u aan een ondervloer te plaatsen. Er zijn speciale ondervloeren te koop voor vloeren met vloerverwarming. Dit heet cocofloor.

U mag absoluut niet hakken, frezen, schroeven of spijkeren in de vloer. Hiermee beschadigt u de vloerverwarming. Wilt u lijm gebruiken? Gebruik dan alleen die geschikt is voor vloerverwarming.

Welke vloerbedekking kunt u leggen als u vloerverwarming heeft?

Type vloerbedekking Geschikt in uw woning
Natuursteen Altijd geschikt
Tegels en siergrind Altijd geschikt
Hout en parket

De meeste soorten parket zijn geschikt

Parket van zacht hout is niet geschikt voor vloerverwarming

Beuken, vuren en berken is niet geschikt

Ook parket van lange planken is niet geschikt

Kurk Nooit geschikt
Linoleum en marmoleum Altijd geschikt
Vinyl en laminaat

Altijd geschikt

Let op: Laminaat mag u nooit direct lijmen op de betonvloer

Tapijt of tapijtegels

De meeste soorten tapijt zijn geschikt.

Alleen tapijt met een foamrug is niet geschikt.

Wilt u hoogpolig tapijt leggen? Vraag uw leverancier om advies.


Als u een vloerbedekking kiest die de warmte niet goed doorlaat, heeft dit gevolgen voor het wooncomfort. Omdat de warmte minder goed door de vloerbedekking komt, wordt uw vloer minder opgewarmd. Er gaat warmte verloren of de warmte gaat naar uw buren. Hierdoor kunnen de verbruikskosten hoger zijn dan wanneer u voor de juiste vloerbedekking had gekozen.

Icoon vloerbedekking geschikt voor vloerverwarmingDit icoon geeft aan dat de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.

Ventilatiesysteem

Het ventilatiesysteem in uw woning zorgt voor verversing (en bij bepaalde systemen ook filtering) van lucht in de woning. U heeft geen last van tocht. Geurtjes en vocht worden afgevoerd. Het ventilatiesysteem hoort bij de woning en valt niet onder het contract dat u heeft met AlleeWonen Energiebedrijf.

In situaties waarbij er veel mensen in huis zijn, zoals verjaardagen, is het aan te raden de ventilatie op de hoogste stand te zetten. Zo wordt overtollig warme lucht en vocht afgevoerd en wordt ook het CO2-gehalte in huis verlaagd. 

Open ramen en deuren

Voor het beste rendement is het advies om ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden - zowel in de winter als de zomer - zodat warmte dan wel koude binnen blijft. U kunt uw ramen en deuren wel gewoon openzetten. Maar houd er dan rekening mee dat er dan warmte verloren gaat en dat daarna de woning langzaam weer op de gewenste temperatuur komt.

Temperatuur regelen

U regelt de temperatuur in uw woning met de thermostaat in de woonkamer. Daarnaast is het ook mogelijk om de temperatuur in de slaapkamer enkele graden na te regelen ten opzichte van de woonkamer. In de winter kunt u dan bijvoorbeeld instellen dat het in de slaapkamers wat minder warm is. Het advies is om de kamerthermostaat zo veel mogelijk op één stand te houden, zowel ’s winters als zomers, dag en nacht. Het vaak wijzigen van de temperatuurstand kost veel energie en dus elektra.

Onderhoud

Als u een woning met een duurzaam energiesysteem van AlleeWonen Energiebedrijf koopt of  huurt, dan heeft u geen omkijken naar het onderhoud van dit systeem. AlleeWonen Energiebedrijf heeft hiervoor meerjarenonderhoudscontacten met erkende onderhoudsbedrijven. U heeft wel een meldingsplicht als het gaat om het melden van storingen.