Bewoners Moerwijkzicht leren koken op inductie

Ter voorbereiding op toekomstige gasloze woning

Zaterdagmiddag 1 juli jongstleden kwamen zo’n 100 bewoners van de Moerwijkzichtflat naar een kookworkshop om te leren hoe ze op inductie moeten koken. Want wat wil het geval, alle woningen in de flat worden namelijk gasloos. En dan kun je dus niet meer blijven koken op je gasfornuis. Tijdens de kookworkshop leerden professionele koks aan de bewoners hoe zo’n inductiekookplaat werkt. Allerlei gerechtjes werden er die middag klaargemaakt. Van tomatensoep, kippenragout tot panna cotta en nog veel meer. Ook wethouder De Beer kwam even een kijkje nemen en hij werd gelijk met Manja Thiry vCOO an Ennatuurlijk en Jos Hendrickx manager bij AlleeWonen achter het fornuis gezet.

Dat koken op inductie best even wennen is, blijkt uit de reactie van bewoonster Mariska van Lissen: “Ja, de kookworkshop was heel zinvol, want koken op inductie is toch anders dan op gas wat je gewend bent. De grootste verandering? Dat je de warmte onder de pan langzaam doseert, anders gaan ze kapot. De totale kooktijd is korter, omdat inductie sneller verwarmt dan gas.'' 

Om bewoners van Moerwijkzicht te faciliteren bij het overschakelen naar gasloos koken, hebben ze allemaal een gratis nieuwe elektrische kookplaat met pannenset kunnen uitkiezen.

De organisatie van de kookworkshop was in handen van een aantal bewoners in samenwerking met Ennatuurlijk, die de kookworkshop heeft aangeboden. Ennatuurlijk wordt de warmteleverancier. Het gasloos worden van de woningen in de flat is onderdeel van het groot onderhoud dat AlleeWonen uitvoert. Behalve dat de woningen allemaal een eigen warmte-afleverset krijgen en eigen thermostaat, worden er nieuwe goed geïsoleerde gevelplaten aangebracht, kieren worden afgedicht, de mechanische ventilatie wordt verbeterd, er komt HR++ glas en de woningen krijgen nieuwe voordeuren en sloten. 

Al deze energetische maatregelen zorgen ervoor dat de totale woonlasten voor de meeste bewoners zullen dalen en het wooncomfort toeneemt. Bovendien gaat de flat zo’n 30% minder CO2 uitstoten door de verbeteringen. Alle bewoners van Moerwijkzicht dragen hierdoor bij aan een beter milieu. Aan de buitenkant krijgt de flat een nieuwe frisse uitstraling door nieuwe kleuren van het schilderwerk. Een deel van het nieuwe schilderwerk is al zichtbaar. Eind dit jaar moet al het werk klaar zijn.

>> lees hier het volledige persbericht

 

Uitgelicht

Ik heb een vraag